NGIZ Afdeling Zuid | Lezing CUBA | Ries Holtkamp

Datum: 24-09-2015

Ongeveer drie keer zo groot als Nederland, staat Cuba sinds eind jaren vijftig van de vorige eeuw in het brandpunt van de wereldgeschiedenis. Het eiland ontleent die positie aan zijn ligging – zo’n 150 kilometer ten zuiden van de Verenigde Staten – en aan het feit dat een revolutionaire beweging het eiland begin jaren zestig een speelbal maakte van het geopolitieke machtsspel dat we de Koude Oorlog zijn gaan noemen.

Dat de toenadering tussen de VS en Cuba – officieel aangekondigd op 17 december 2014 – na 54 jaar koude oorlog in tropische wateren wereldnieuws is, heeft dan ook voornamelijk met die omstandigheden te maken.

In zijn lezing van donderdag 24 september wil Rieks Holtkamp (1950) ingaan op die bijzondere positie van het grootste Caribische eiland; de achtergronden van de toenadering tussen de VS en Cuba en welke hindernissen er nog genomen moeten worden om tot volledig herstelde diplomatieke, politieke en economische betrekkingen te kunnen komen.

Rieks Holtkamp (1950) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na korte tijd gewerkt te hebben als docent Nederlands, werkte hij in diverse journalistieke functies in Winschoten, Leeuwarden, Amsterdam, Alkmaar en Eindhoven. Voor zijn werk maakte hij diverse reizen naar de Verenigde Staten, o.a. op uitnodiging van de Amerikaanse ambassade, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Bosnië, Kirgizië, Afghanistan en Cuba. Dit laatste land bezocht hij voor het eerst in 1990 om met eigen ogen de gevolgen te zien van de ineenstorting van het IJzeren Gordijn voor Cuba, dat toen lid was van het economische samenwerkingsverband van de socialistische broederlanden de Comecon. Sindsdien is hij de ontwikkelingen blijven volgen. Voor BNR Nieuwsradio is hij Cuba analist.

Daarnaast schrijft en publiceert Rieks Holtkamp poëzie in het Nederlands en Gronings. Hij woont in Eindhoven, is getrouwd en heeft drie kinderen en twee kleinkinderen.

Voor aanmelden klik hier.

Informatie

Datum: donderdag 24 september 2015 om 20.00

Academisch Genootschap
Parklaan 93
5613 BC Eindhoven